Havumiekka–perinne

Sen jälkeen kun VHS ( Vapaussoturien Huoltosäätiö, jonka hallintoneuvostoon Antti Aho myöhemmin kuului) oli ilmoittanut haluavansa siirtää havumiekkaperinteen Talvi- ja Jatkosodan asevelipolvelle,  vapaussoturien pojat ja perinnetoimikunnan  jäsenet Antti Aho ja Jaakko  Jokela esittivät   havumiekka-kunnianosoituksen ottamisen käyttöön Lutonmiehen  siunaustilaisuudessa. Ensimmäisen kerran havumiekka  laskettiin KKK:n  Konsta Huotarin arkulle 10.5.1969 –  Konsta oli myös KKK:ssa palvelleiden AA:n ja JJ:n hyvin  tuntema ja arvostettu  aseveli. Siitä lähtien on havumiekka laskettu – oheisen perinnetoimikunnan laatiman ohjeen mukaisesti – kun tieto hautajaispäivästä on saatu riittävän ajoissa, niin että  järjestelyt on  ollut mahdollista hoitaa.

Lähinnä tämä on tapahtunut  Pohjois-Suomessa, mutta myöskin etelämpänä on asia saatu hoidetuksi hyvin monissa  tapauksissa.

Lue: Havumiekan laskemisen ohje
(word-tiedosto, 24 kt)

Katso video Niilo Koskelan siunaustilaisuudesta:
WMV-muodossa (18M)
DivX-muodossa (25M)

Tallenna video koneellesi painamalla oikealla napilla linkin päällä ja valitse ”tallenna kohde nimellä”. WMV-muoto voi toimia paremmalla varmuudella Windows-koneissa.

 

Luton Miesten havumiekka-kunnianosoitus Niilo Koskelan (3.11.1919 – 3.3.2002) siunaustilaisuudessa 23.3.2002 Viirinkankaan kappelissa Rovaniemellä.