Lapin rajavartioston komentajan, ev Jarkko Alénin puhe Karihaaran taistelun 80-vuotismuistojuhlassa
Hyvät Luton miesten omaiset, arvoisa juhlayleisö, hyvät naiset ja herrat.
Päivälleen 80 vuotta sitten tällä alueella taisteli rajajoukko, Petsamon erillisosasto eli Luton miehet. He taistelivat entisiä aseveljiään, saksalaisia, vastaan suojatessaan Kemin tärkeitä teollisuuslaitoksia Lapin sodassa. Toivotan teidät lämpimästi tervetulleiksi Luton miesten Karihaaran taistelun muistotilaisuuteen.
Hyvät naiset ja herrat,
Petsamon erillisosasto eli Luton miehet olivat vahvennetun pataljoonan vahvuinen rajajoukko, joka komentajansa Antti Pennasen johdolla vastasi jatkosodassa saksalaisten vuoristoarmeijakunnan eteläisen sivustan suojaamisesta noin 120 km leveällä kaistalla Luttojoen molemmin puolin. Heidän sotansa oli jatkuvaa aktiivista lähi- ja kaukopartiotoimintaa tiettömällä ja vaikeakulkuisella erämaa-alueella. Luton miehet oli erityinen rajajoukko. Heidän keskuudessaan vallitsi erityisen luja henki ja veljeys sekä vahva velvollisuuden tunto annetun tehtävän täyttämiseksi. Se perustui Petsamon tuntureilla ja Luton kairoilla käydyissä erämaataisteluissa syntyneeseen keskinäiseen luottamukseen sekä heidän esimiestensä määrätietoiseen toimintaan ja huolenpitoon omasta joukostaan.
Kesällä 1944 Suomi torjui Neuvostoliiton suurhyökkäykset raskaissa taisteluissa ja neuvotteli erillisrauhan sen kanssa. Aseleposopimus astui voimaan 4. syyskuuta 1944. Sen ehtona oli mm. välien katkaiseminen Saksaan ja saksalaisten joukkojen poistaminen maasta syyskuun puoliväliin mennessä. Suomi oli sopinut saksalaisten kanssa rauhanomaisesta vetäytymisestä, mutta syyskuun lopussa Neuvostoliiton valvontakomissio vaati suomalaisilta aktiivisia sotatoimia saksalaisia vastaan. Muutoin tilanne katsottaisiin sopimusrikkomukseksi, joka olisi voinut johtaa maan miehitykseen. Niin alkoi Lapin sota.
Luton miehet määrättiin aselevon jälkeen siirtymään Lutolta Kemiin, jonne he saapuivat syyskuun puoliväliin mennessä. Syyskuun 17. päivänä Luton miehet saivat tehtäväkseen suojata Kemin tärkeät teollisuuslaitokset. Pennanen ryhmitti joukkonsa puolustukseen. Lokakuun alussa Luton miesten tehtävä vaihtui muuttuneen tilanteen johdosta puolustuksesta hyökkäykseksi osana 15.Prikaatin hyökkäystä tässä kaupungissa. Näin nämä erämaataisteluissa karaistuneet korpisoturit joutuivat ankarimpaan taisteluunsa vaikeissa asutuskeskusolosuhteissa Karihaaran, Pajusaaren ja Veitsiluodon alueilla. Vastassaan heillä oli taitavat ja taisteluissa karaistuneet saksalaisjoukot. Reilun vuorokauden kestäneiden kovien taistelujen tuloksena saksalaiset lyötiin ja teollisuuslaitoksen säilyivät ehjinä, Luton miehet täyttivät tehtävänsä. Hinta oli kova, sillä Luton miehet menettivät kaatuneina 59 miestä ja haavoittuneita oli 110.
Kemin teollisuuslaitoksien säilymisellä oli valtava merkitys Lapin elinvoimalle ja työpaikoille koko metsäteollisuuden tuotantoketjussa. Lisäksi sillä oli suuri merkitys sodan jälkeiselle Suomelle, koska teollisuuden avulla saatiin kipeästi kaivattuja vientituloja maahan. Tämä oli seurausta Luton miesten tinkimättömästä tehtävän täyttämisestä 80-vuotta sitten tällä paikalla. Teollisuuslaitosten suojaamisen lisäksi kyse oli Suomen itsenäisyyden varmistamisesta Neuvostoliiton painostuksen alla.
Tänä päivänä emme voi myöskään sivuttaa niiden saksalaisten sotilaiden muistoa, jotka menettivät henkensä täyttäessään esimiestensä heille antamaa tehtävää täällä Kemissä.
Hyvä juhlayleisö,
Lapin rajavartiosto on Luton miesten perinnejoukko-osasto. Luton miesten perinteiden vaaliminen on meille mieluisa kunniatehtävä. Voin vakuuttaa teille, ettei Luton miesten muisto himmene, vaan se elää vahvana niin henkilöstömme ja kuin kouluttamiemme varusmiesikäluokkien keskuudessa. Tästä on kiittäminen erityisesti Luton miesten perinnetoimikunnan pitkäjänteistä ja aktiivista työtä.
Hyvät kuulijat,
Kysyin meidän nykyisiltä varusmiehiltä heidän ajatuksiaan Luton miehistä. Sain seuraavanlaisia vastauksia:
- kovia miehiä, jotka täyttivät tehtävänsä tinkimättä
- herättää kunnioitusta sotilaina
- suomalainen sisu
- toimivat loistavina esimerkkinä nykypäivän sotilaille
Luton miesten henkinen perintö meille nykyisille rajojemme vartijoille ja puolustajille on ennen kaikkea joukon lujan yhteishengen sekä sen jäsenten henkisen voiman ja tahdon merkitys tehtävissä menestymiselle. Tämä korostuu erityisesti vaikeina aikoina.
Hyvät Luton miesten omaiset, hyvä juhlayleisö.
Tänään muistamme ja kunnioitamme Luton miesten sekä täällä kaatuneiden nuorten sotilaiden, sankarivainajien, muistoa. Samalla meidän on syytä olla kiitollisia kaikille niille naisille ja miehille, jotka viime sodissa kantoivat ankarimman vastuun isänmaamme vapaudesta. Heidän ansiostaan me suomalaiset olemme saaneet elää kahdeksan vuosikymmentä rauhassa ja itsenäisenä. Tätä veteraanien perintöä meidän tulee jatkossakin viisaasti varjella ja vastuumme siitä kantaa.